در این مقاله از دیاکو بوک با نویسنده معروف و نام آشنای ایرانی به نام عباس معروفی آشنا میشیم و پر خواننده ترین اثر این نویسنده را بررسی میکنیم و به طور کامل با بیوگرافی عباس معروفی آشنا میشیم.
بیوگرافی و معرفی نویسنده ایرانی عباس معروفی
عباس معروفی در 27 اردیبهشت 1336 در تهران چشم به جهان گشود. طعم تلخ جدایی از خانواده را زود چشید، زمانی که در هفت سالگی به همراه مادربزرگش در خانهای دیگر ماند و خانوادهاش به محل سکونت جدید نقل مکان کردند. این تنهایی و دوری، دریچهای به سوی دنیای خیال برای او گشود و تخیلش را به پرواز درآورد.
معروفی از همان دوران کودکی به نوشتن علاقه داشت. ذوق ادبی او تا حدی بود که گاه داستانهای نویسندگان بزرگ را با نام خود تغییر میداد و سعی در خلق اثری نو میکرد، با وجود انتخاب رشتهی ریاضی در دوران دبیرستان، شور و اشتیاق معروفی به ادبیات او را به سوی مسیری دیگر رهنمون شد. در دانشگاه، ادبیات دراماتیک را برگزید و در این عرصه به تحصیل علم پرداخت.
نخستین تجربههای معروفی در عرصهی نویسندگی به خلق داستانهای کوتاه باز میگردد. در سال 1355 با شرکت در مسابقه داستاننویسی مجلهی کیهان نوجوانان، مقام اول را از آن خود کرد و این موفقیت، گامی بلند در مسیر حرفهای او به شمار میرود.
آشنایی با محمدعلی سپانلو، نقطه عطفی در زندگی معروفی بود. این آشنایی، او را به عضویت کانون نویسندگان ایران درآورد و زمینهی معاشرت با بزرگان عرصهی ادبیات را برایش فراهم کرد.
موفقیت شگفت با انتشار اثر سمفونی مردگان
دههی شصت، دوران شکوفایی و اوج قلهی افتخار برای عباس معروفی بود. رمان “سمفونی مردگان” در این دهه به چاپ رسید و نام او را به عنوان یکی از درخشانترین ستارگان ادبیات ایران درخشندهتر از همیشه کرد. (خرید کتاب سمفونی مردگان)
عباس معروفی، علاوه بر رمان، در زمینههای مختلفی همچون نمایشنامهنویسی، شعر، ترجمه، روزنامهنگاری و نشر نیز فعالیت داشت، تجارب و فراز و نشیبهای زندگی شخصی و اجتماعی، نقش بسزایی در شکلگیری آثار او داشتند.
مهاجرت و درگذشت عباس معروفی
عباس معروفی پس از ترک ایران در سال 1374، ابتدا راهی پاکستان شد. اما اقامت او در این کشور دیری نپایید و او به آلمان مهاجرت کرد. آلمان تا پایان عمر، میزبان این نویسندهی نامدار ایرانی بود.
در ابتدای ورود به آلمان، معروفی از بورسیهی خانه هاینریش بل بهرهمند شد. این بورسیه به او فرصتی برای گذران زندگی و ادامهی فعالیتهای ادبیاش در تبعید را میداد، علاوه بر این، معروفی به مدت یک سال نیز در خانه هاینریش بل به عنوان مدیر مشغول به کار شد.
تجربهی بعدی معروفی در آلمان، مدیریت پذیرش در یکی از هتلهای این کشور بود، اما سرنوشت، مسیر دیگری را برای او رقم زده بود.
عزم و ارادهی معروفی برای حفظ هویت ایرانی و ترویج فرهنگ و ادبیات فارسی در میان ایرانیان مقیم آلمان، او را به سوی تاسیس خانه هنر و ادبیات هدایت رهنمون کرد، این کتابفروشی که در خیابان کانت برلین واقع شده بود، به بزرگترین کتابفروشی ایرانی در اروپا تبدیل شد و معروفی تا پایان عمرش در آن به فعالیت کتابفروشی مشغول بود.
خانه هنر و ادبیات هدایت، علاوه بر فروش کتاب، محلی برای برگزاری رویدادهای فرهنگی، جلسات شعرخوانی و محفلی برای گردهمایی ایرانیان دوستدار فرهنگ و ادبیات بود، عباس معروفی در سال 1401 در آلمان درگذشت. اما یاد و خاطرهی او و آثار ارزشمندش همچنان در میان دوستداران ادبیات فارسی جاودانه خواهد ماند.
تاسیس خانه هنر و ادبیات هدایت، گامی ماندگار در جهت حفظ هویت ایرانی و ترویج فرهنگ و ادبیات فارسی در میان نسلهای آیندهی ایرانیان مقیم خارج از کشور بود.
روز اول شهریور ماه ۱۳۹۹ بود که خبری ناگوار، جامعهی ادبیات ایران را تکان داد. عباس معروفی، نویسندهی نامدار، با انتشار پستی در اینستاگرام، از ابتلای خود به بیماری سرطان خبر داد، معروفی در این پست، با لحنی تلخ و گزنده، به نقل خاطرهای از سیمین دانشور اشاره میکند: “سیمین دانشور به من گفت: ‘غصه یعنی سرطان! غصه نخوری یکوقت، معروفی!’ و من غصه خوردم.”
در ادامهی این پست، معروفی از یازده عمل جراحی که پشت سر گذاشته و آغاز دورهی پرتو درمانی خود خبر میدهد، او با لحنی امیدوارانه از “نقطههای روشن” در “تونلی تاریک” سخن میگوید و آرزوی به پایان رساندن هفت کتاب نیمهکاره و کاشتن “چند تا درخت” را در سر میپروراند.
معروفی در این متن به طعنه به سخنان جراح فک و دهان خود اشاره میکند که سرطان را “یک بدبیاری” و “پش گِهبت” مینامد. او در مقابل، این “بدبیاری” را در طب ایرانی “غمباد” میداند، در ماههای بعد، معروفی بارها از طریق فضای مجازی، روند مبارزهی خود با بیماری را با مخاطبانش به اشتراک گذاشت.
اما سرانجام، در دهمین روز از شهریور ماه سال ۱۴۰۱، پرده از این تراژدی غمانگیز فرو افتاد و “سمفونی مردگان” این بار برای عباس معروفی نواخته شد، مرگ معروفی در آلمان، یادآور درگذشت دیگر چهرهی برجستهی ادبیات ایران، هوشنگ ابتهاج، در همین کشور بود.
آثار عباس معروفی
عباس معروفی علاوه بر رمان های بسیار زیبایی که به زبان فارسی منتشر کرده کتاب های بسیاری را ترجمه کرده و به انتشار رسانده است، در این مقاله از دیاکو بوک ما به معرفی پرفروش ترین کتاب های عباس معروفی می پردازیم:
سمفونی مردگان
بیشک مشهورترین اثر عباس معروفی است که در زمره بهترین آثار ادبیات معاصر ایران به شمار میرود. این رمان نه تنها در ایران مورد تحسین قرار گرفته، بلکه با ترجمه به زبانهای آلمانی، انگلیسی و عربی، گامی فراتر از مرزهای ایران نهاده و مخاطبان جهانی را نیز به خود مجذوب کرده است.
حضور “سمفونی مردگان” در فهرست “بهترین کتابهایی که باید خواند”، گواه دیگری بر ارزش و جایگاه والای این اثر است، معروفی در این رمان، داستان زندگی خانوادهای را به تصویر میکشد که هر یک از اعضای آن، نمایندهی قشر خاصی از جامعه هستند.
نویسنده با ظرافت و مهارت تمام، به واکاوی مشکلات و تناقضات روشنفکران در جامعهای سنتی میپردازد و تصویری واقعی و ملموس از چالشها و دغدغههای این قشر ارائه میدهد.
سال بلوا
“سال بلوا” یکی از برجستهترین آثار عباس معروفی است که با تلفیقی بدیع از دنیای اسطورهها و زندگی روزمره، روایتی حماسی و غمانگیز از عشق، ظلم و ستم را به تصویر میکشد، این رمان، بیشک در زمره بهترین رمانها و کتابهای غمانگیز ادبیات ایران جای میگیرد و با داستانی تکاندهنده و پرکشش، خواننده را تا انتها مجذوب خود میکند. (خرید کتاب سال بلوا عباس معروفی)
“سال بلوا” داستان دختری به نام نوشافرین را روایت میکند که در خانوادهای سنتی و پدرسالار زندگی میکند. پدر او، سرهنگ نیلوفری، به دنبال ترفیع در شغل خود، راهی سفری به شهر سنگسر در نزدیکی سمنان میشود و خانوادهاش نیز او را همراهی میکنند.
اما اوضاع شهر سنگسر آنطور که سرهنگ و خانوادهاش انتظار داشتند پیش نمیرود و تاریکی و ظلم بر این سرزمین سایه افکنده است، معروفی در “سال بلوا” به واکاوی ظلم و ستمهایی میپردازد که زنان در جامعهی سنتی آن زمان متحمل میشدند.
نوشافرین، شخصیت اصلی داستان، نیز از این ظلمها و محدودیتها در امان نیست و در طول داستان با چالشها و سختیهای بسیاری روبرو میشود.
فریدون سه پسر داشت
معروفی در این رمان، با ظرافت و مهارت تمام، به واکاوی دوران انقلاب و سالهای قبل و بعد آن میپردازد و تصویری ملموس و تکاندهنده از ظلم و ستمهایی که بر روشنفکران و مبارزان سیاسی آن زمان روا شده بود، به تصویر میکشد.
انگیزه اصلی معروفی از نوشتن “فریدون سه پسر داشت”، محکوم کردن قتل و کشتار بیرحمانهی روشنفکرانی است که تنها جرمشان، تلاش برای آزادی و عدالت بود، او با روایت داستان زندگی مجید امانی، کمونیستی که جان خود را در راه آرمانهایش فدا میکند، به خواننده یادآوری میکند که بهای آزادی و عدالت چه سنگین است.
هم اکنون می توانید آثار این نویسنده فوق العاده ایرانی را به صورت چاپی از وبسایت دیاکو بوک به تخفیف فوق العاده خریداری کنید.